Nico Willigenburg, eigenaar Bureau Delfgou:
“Bogaerts straalt kwaliteit uit”
Nico Willigenburg (41 jaar) volgt na het voortgezet onderwijs een opleiding tot bouwkundige en specialiseert zich daarna in het restaureren van gebouwen. Hij start als zelfstandig ondernemer maar treedt in 1997 in dienst bij Bureau Delfgou. In 2001 neemt hij het bedrijf over. Momenteel telt het bureau voor architectuur en monumentenadvies 10 medewerkers en presenteert het zich als een veelzijdig architectenbureau met een brede specialisatie in de restauratie van zowel rijks- als gemeentelijke monumenten.
Zelfstandig ondernemer “Nadat ik me had laten scholen tot specialist in het restauratievak heb ik bij Cees Delfgou aangeklopt. Ik wilde graag bij hem werken vanwege zijn goede naam. En Cees zei: ’Ga eerst maar eens als zelfstandige aan de slag en kom dan maar eens terug.’ Wel, 14 dagen later stond ik weer bij hem op de stoep. Cees verbaasd: ’Ben je nou al weer terug?’ En ik antwoordde: ’Je zei toch dat ik terug mocht komen wanneer ik voor mezelf was begonnen.’ Dat leidde er in ieder geval toe dat ik twee opdrachten van hem kreeg: de restauratiebegeleiding van twee kerken. Zo is de samenwerking met Cees Delfgou begonnen en dat leidde in 1997 tot mijn overstap naar Bureau Delfgou.”
Bureau Delfgou Het klikt vanaf het begin tussen Nico Willigenburg en Cees Delfgou en het gevolg is dat Nico het bureau kan overnemen in 2001. Ruim tien jaar later is er in de grondslag van het bureau niets veranderd. “Ons motto is nog altijd hetzelfde: we moeten een opdracht met z’n allen klaren.” Bureau Delfgou ‘doet’ hoofdzakelijk monumenten en wel van A tot en met Z. Dat wil zeggen een zo breed mogelijke dienstverlening: niet alleen het vervaardigen van een bestek, een begroting en een definitief ontwerp maar ook het aanvragen van subsidie voor onderhouds- en instandhoudingsplannen. Nico Willigenburg: “Wij staan voor kwaliteit en dat onderstrepen wij door het lidmaatschap van de N.V.B.K. (Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundige, red.) en de V.A.W.R. (Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie, red.). Daarnaast bieden wij een integrale aanpak. We hebben niet alleen een procedé ontwikkeld waardoor we het gehele proces in de vingers hebben, maar ook omdat we met een architect, een bouwkundige, een bestekschrijver, een kostendeskundige, tekenaars en een directievoerder heel veel kennis en ervaring in huis hebben. Het zijn allemaal deskundigen die stuk voor stuk staan voor kwaliteit, vertrouwen en gedegenheid en zich tevens van anderen onderscheiden door hun gedrevenheid en een frisse aanpak.”
Rovérestein De aanleiding voor de samenwerking met Bogaerts is de restauratie van hoofdhuis en koetshuis van Rovérestein in Bilthoven. Nico Willigenburg:”Er was meteen een klik want we spraken dezelfde taal. En de mensen van Bogaerts kwamen de afspraken na, ze waren flexibel èn ze leverden prima werk. En wat ook belangrijk is: de samenwerking moet prettig verlopen. We hebben gedurende de restauratie nooit problemen gehad, nooit discussie want de medewerkers van Bogaerts bleken geschikte kerels te zijn. Ook de mensen op kantoor kwamen de afspraken na. Weet je, wanneer een bedrijf een verzorgde indruk maakt, dan zie je dat op het werk terug.”
Vakmanschap De restauratie van Rovérestein blijkt de opmaat te zijn voor een samenwerking, die vandaag de dag nog voortduurt. Nico Willigenburg:”Een groot voordeel van Bogaerts is dat het bedrijf elk dak kan maken: lei, lood of zink. Het zijn vakmensen omdat ze de oude methodieken zo goed onder de knie hebben. Bogaerts straalt daarnaast kwaliteit uit. Dat zie je aan het materiaal dat ze gebruiken, de jongens zien er goed uit. Maar dat zie je ook aan de manier waarop Bogaerts met calamiteiten omgaat. Problemen worden meteen opgelost met als motto: geen gezeur maar gewoon doen. Dat is voor ons heel prettig werken.”
Toekomst Nico Willigenburg verwacht ook voor de toekomst een hechte samenwerking met Bogaerts. “De prijzen staan momenteel zwaar onder druk en Ferdy Bogaerts wil concurrerend zijn en dat lukt hem; ook door meer efficiency bij het bouwproces. Daarnaast hebben we allebei de gedachte dat we het werk sneller kunnen realiseren, maar dat kan alleen als je als team werkt. Daarin zal onze gezamenlijke kracht blijken, dus daarom geloof ik ook in een hechte samenwerking voor de toekomst.” |